15 februari 2023 
in Mind
2 min. leestijd

Marianne Bartels: 5 Tips to Improve Mental Clarity

Marianne Bartels: 5 tips om mentale helderheid te verbeteren

Geestelijke helderheid is essentieel in de wereld van vandaag, en iedereen kan baat hebben bij deze tips om dit te bereiken. Marianne Bartels, een hersenexpert, raadt aan om deze tips te volgen om de mentale helderheid te vergroten.

1. Mediteer om stress te verminderen.

Stress kan uw mentale helderheid en het vermogen om helder te denken verstoren. Meditatie kan je helpen stress te beheersen en de focus te verbeteren, waardoor je helderder kunt denken. Je kunt geleide meditaties zoals de 6-fasenmeditatie proberen om je te helpen focussen en afleiding buiten te sluiten. Naast het verminderen van stress, kan regelmatige meditatie leiden tot andere voordelen, waaronder verbeterde slaap, betere emotionele regulatie en verminderde symptomen van angst en depressie. Het is een eenvoudig maar krachtig hulpmiddel dat kan helpen bij het cultiveren van een evenwichtiger en bevredigender leven. Dus waarom probeert u het niet en ziet u hoe het uw dagelijkse ervaring kan transformeren?

2. Vereenvoudig je leven

Externe prikkels kunnen overweldigend zijn, wat leidt tot een rommelige geest. Marianne raadt aan om het gebruik van elektronische apparaten één dag per week te verminderen en de stekker uit het stopcontact te halen. Vermijd onmiddellijk te reageren op berichten en reserveer in plaats daarvan specifieke tijden voor e-mails en telefoontjes. Verminder ten slotte uw sociale verplichtingen en concentreer u op de essentiële dingen die voor u belangrijk zijn. Het creëren van een eenvoudiger leven kan helpen mentale rommel te verminderen en mentale helderheid te verbeteren. Het kan nuttig zijn om uw bezittingen te inventariseren en items die geen doel meer dienen op te ruimen. Het instellen van een routine kan ook uw leven vereenvoudigen en beslissingsmoeheid verminderen, waardoor mentale ruimte vrijkomt voor belangrijkere taken.

3. Maak een hitlijst

Als u te veel aan uw hoofd heeft, kan helder denken in de weg staan. Marianne stelt voor om een to-do-lijst te maken met alles wat gedaan moet worden en vervolgens prioriteit te geven aan de meest kritieke taken. Door je op deze taken te concentreren, komt er mentale ruimte vrij, waardoor er meer duidelijkheid ontstaat. Naast het prioriteren van taken, kunt u overwegen grote projecten op te splitsen in kleinere, beheersbare stappen. Dit kan helpen voorkomen dat je je overweldigd voelt en stelt je in staat je op één stap tegelijk te concentreren. Tot slot, zorg ervoor dat je je prestaties viert terwijl je items van je hitlijst afvinkt, wat je motivatie en zelfvertrouwen kan vergroten.

4. Doe een "braindump"

Neem tien minuten de tijd om elke gedachte in je hoofd op te schrijven, willekeurig of onbelangrijk. Het is een leuke oefening die kan helpen je geest leeg te maken en meer zelfbewustzijn te creëren. Nadat je alles hebt opgeschreven, kun je de lijst bekijken om terugkerende gedachten of patronen te identificeren die bijdragen aan mentale rommel. Dit kan u helpen eventuele onderliggende problemen aan te pakken die stress of angst kunnen veroorzaken. Regelmatig een braindump doen kan een nuttige gewoonte zijn om mentale helderheid te behouden.

5. Beweeg je lichaam en geef je hersenen zuurstof

Bewegen is goed voor het lichaam en de hersenen. Door een pauze te nemen en uw lichaam te bewegen, voelt u zich verfrist en krijgt u nieuwe energie, waardoor uw mentale helderheid verbetert. Bovendien krijgen uw hersenen tijdens het sporten meer zuurstof en voedingsstoffen, wat de cognitieve functie verbetert. Studies hebben ook aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van geheugen, focus en besluitvormingsvaardigheden. Dus als je je mentaal mistig voelt, is een snelle training misschien precies wat je nodig hebt.

Ten slotte benadrukt Marianne het belang van gehydrateerd blijven en een goed hersendieet hebben, wat je vermogen om helder te denken kan verbeteren. Door deze tips te volgen, kunt u uw mentale helderheid verbeteren en de controle over uw geest krijgen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen