24 februari 2023 
10 min. leestijd

Leven vanuit je hart!

Leven vanuit je hart

Dit wordt vaak gezegd, zeker door mensen die zich spiritueel ontwikkelen. Maar wat betekent dat eigenlijk? Graag zullen we het hier wat verder uitdiepen. Natuurlijk is het een visie en mocht je na het lezen van dit blog een aanvulling willen geven, heel graag.

Wat wordt er bedoeld met het leven vanuit een 'open' hart?

1. Een open hart kan verwijzen naar een persoon die emotioneel open en zonder vooroordeel is. Iemand die gemakkelijk vertrouwen schenkt, gemakkelijk luistert naar anderenen en zich openstelt voor nieuwe ideeen en perspectieven.

2. Een open hart kan ook verwijzen naar een emotioneel open en liefdevolle toestand van "zijn". Dit kan betekenen dat iemand in staat is om liefde te voelen en te geven zonder beperkingen of voorwaarden. 

3. Dan hebben we ook nog de hartchakra, een energiecentrum in het menselijk lichaam dat wordt geassocieerd met emoties en liefde. Volgens sommige tradities kan een open hartchakra leiden tot een emotioneel open en liefdevolle toestand van zijn. 

Wat zijn de kenmerken van het leven vanuit een "open" hart?

Een persoon die leeft vanuit een open hart gedraagt zich over het algemeen op een manier die gekenmerkt wordt door liefde, mededogen, vriendelijkheid en empathie. Hieronder vind je wat kenmerken van iemand met een open hart.

Liefdevol: een persoon met een open hart is in staat om onvoorwaardelijke liefde te voelen en te geven aan anderen, zonder verwachtingen of voorwaarden.   

Mededogend: een persoon met een open hart heeft mededogen voor andeen en voelt mee met hun pijn en lijden

Vriendelijk: een persoon met een open hart toont vriendelijkheid en respect voor anderen, ongeacht hun achtergrond, cultuur of overtuigingen.

Empathisch: een persoon met een open hart is in staat om zich in te leven in anderen en te begrijpen hoe ze zich voelen.

Authentiek: een persoon met een open hart is eerlijk en oprecht, en staat open voor nieuwe ervaringen en perspectieven.

Vergevingsgezind: een persoon met een open hart is in staat om te vergeven en negatieve emoties los te laten, in plaats van vast te blijven zitten in wrok of haat. 

Geduldig: Een persoon met een open hart heeft geduld en begrip voor anderen, zelfs als hij / zij het moeilijk heeft

Zorgzaam: een persoon met een open hart zorgt voor anderen en toont aandacht en zorgzaamheid in hun relaties

Empowered: een persoon met een open hart moedigt anderen aan om hun eigen kracht en potentieel te ontdekken en te gebruiken

Dankbaar: een persoon met een open hart is dankbaar voor het leen en de mensen om hen heen. en toont dankbaarheid voor de kleine dingen in het leven. 

Wat zijn de kenmerken van iemand die leeft vanuit  een "gesloten" hart?

Een persoon die met een afgesloten hart leeft, kan verschillende gedragingen en emoties vertonen, afhankelijk van de oorzaken van de afsluiting en de persoonlijke omstandigheden. Hieronder volgen enkele mogelijke kenmerken van iemand met een afgesloten hart:

Terughoudend: een persoon met een afgesloten hart kan terughoudend zijn in het uiten van emoties en kan afstandelijk of koel overkomen.

Wantrouwend: Een persoon met een afgesloten hart kan wantrouwend zijn tegenover anderen en moeite hebben om mensen te vertrouwen.

Onverschillig: Een persoon met een afgesloten hart kan onverschillig zijn tegenover anderen en weinig empathie of begrip tonen.

 Kritisch: Een persoon met een afgesloten hart kan kritisch zijn tegenover anderen en zich snel ergeren aan hun fouten of gebreken.

Angstig: Een persoon met een afgesloten hart kan angstig zijn voor emotionele kwetsbaarheid en intimiteit, en zich terugtrekken uit relaties of contacten.

 Negatief: Een persoon met een afgesloten hart kan een negatieve houding hebben en zich richten op problemen en obstakels in plaats van op mogelijkheden en kansen.

Gesloten: Een persoon met een afgesloten hart kan zich gesloten houden voor nieuwe ervaringen en perspectieven, en zich vastklampen aan oude gewoonten en overtuigingen.

 Afstandelijk: Een persoon met een afgesloten hart kan zich afstandelijk opstellen tegenover anderen, waardoor relaties moeizaam verlopen.

 Ongevoelig: Een persoon met een afgesloten hart kan ongevoelig zijn voor de behoeften en emoties van anderen, en weinig interesse tonen in hun leven.

Onzeker: Een persoon met een afgesloten hart kan zich onzeker voelen over zichzelf en zijn relaties met anderen, en moeite hebben om zijn eigen gevoelens en emoties te begrijpen en te uiten.


Wat zijn fysieke kenmerken van het leven vanuit een gesloten hart?      

Zo kunnen mensen die met een afgesloten hart leven, bijvoorbeeld:

  • Veel spanning en stress ervaren, wat kan leiden tot fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn of rugpijn.
  • Moeite hebben om zich te ontspannen, wat kan leiden tot slaapproblemen of een verhoogde hartslag en ademhaling.
  • Een laag zelfbeeld hebben, wat kan leiden tot een slechte houding en gespannen gezichtsuitdrukkingen.
  • Meer vatbaar zijn voor angst en depressie, wat kan leiden tot veranderingen in eetlust, gewicht en energieniveau.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen niet altijd wijzen op een afgesloten hart en dat het hebben van één of meer van deze symptomen niet betekent dat iemand per definitie een gesloten hart heeft. Andere factoren, zoals stress op het werk, slaaptekort of een slechte voeding, kunnen ook leiden tot vergelijkbare fysieke symptomen.

         
harten


Welke fysieke aspecten zouden kunnen duiden op een open hart?

 Er zijn geen specifieke fysieke kenmerken die direct wijzen op een open hart, maar sommige emotionele en psychologische factoren die gepaard kunnen gaan met een open hart kunnen wel fysieke voordelen hebben.

Zo kan iemand met een open hart bijvoorbeeld:

  • Minder stress en angst ervaren, wat kan leiden tot een verlaagd risico op hartziekten en andere fysieke aandoeningen die worden veroorzaakt of verergerd door stress.
  • Meer ontspannen zijn en beter slapen, wat kan leiden tot een beter humeur, meer energie en een verbeterde algehele gezondheid.
  • Meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie ervaren, wat kan leiden tot een betere lichaamshouding en een meer ontspannen en open gezichtsuitdrukking.
  • Meer positieve emoties ervaren, wat kan leiden tot een verbeterde immuunfunctie en een verminderd risico op ziekten en aandoeningen die verband houden met depressie en angst.
  • Meer verbinding en betrokkenheid ervaren met anderen, wat kan leiden tot een verhoogde gevoelens van welzijn en een betere mentale gezondheid.

Het is echter belangrijk om op te merken dat deze voordelen niet exclusief zijn voor mensen met een open hart. Er zijn veel factoren die bijdragen aan de fysieke gezondheid en welzijn, en een open hart is slechts één van deze factoren.

Wat kan je zelf ondernemen om meer vanuit je hart te leven?

Er zijn verschillende manieren om je hart meer te openen en meer in contact te komen met je gevoelens en emoties. Hieronder vind je enkele suggesties:

Meditatie: Meditatie kan helpen om je geest te kalmeren en je te verbinden met je innerlijke zelf. Het kan ook helpen om je meer bewust te worden van je emoties en gevoelens.

Yoga: Yoga kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen en je meer in contact te brengen met je emoties. Het kan ook helpen om stress te verminderen en je energie in balans te brengen.

Mindfulness: Mindfulness betekent bewust aanwezig zijn in het huidige moment, zonder te oordelen. Het kan helpen om je meer bewust te worden van je emoties en gevoelens en je te helpen deze te accepteren zonder ze te veroordelen.

Creatieve expressie: Creatieve expressie, zoals tekenen, schilderen, schrijven of muziek maken, kan helpen om je emoties te uiten en te verwerken. Het kan ook helpen om je meer in contact te brengen met je intuïtie en creativiteit.

Verbinding met anderen: Het hebben van liefdevolle en ondersteunende relaties kan helpen om je hart te openen. Het kan ook helpen om je empathie en compassie te vergroten.

Natuur: Tijd doorbrengen in de natuur kan helpen om je te verbinden met je emoties en je te helpen ontspannen. Het kan ook helpen om je meer bewust te worden van de schoonheid en het mysterie van het leven.

Zelfzorg: Het nemen van tijd voor zelfzorg, zoals ontspanningsoefeningen, gezonde voeding, voldoende slaap en beweging, kan helpen om je te verbinden met je innerlijke zelf en je emoties te uiten.

Houd er rekening mee dat het openen van je hart een persoonlijk en soms uitdagend proces kan zijn. Wees geduldig en mild voor jezelf terwijl je je op deze reis begeeft. Het is dus ook heel fijn als je samen met anderen en een coach deze reis van transformatie gaat belopen. 

Wat kan een coach betekenen, wanneer jij je meer wilt ontwikkelen en je wilt verdiepen in de kwaliteiten van een open hart?

Een coach kan je helpen om je bewust te worden van belemmerende overtuigingen, patronen en gedragingen die je hart gesloten houden, en je helpen om nieuwe manieren van denken, handelen en communiceren te ontdekken die je hart kunnen openen.

Een coach kan je ook helpen om je eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten, je te ondersteunen bij het nemen van risico's en het aangaan van nieuwe ervaringen, en je te helpen om betere verbindingen te maken met anderen.

Het is belangrijk om een coach te kiezen die ervaring heeft met het werken aan emotionele en spirituele aspecten van persoonlijke ontwikkeling, en die een goede match is met jouw persoonlijkheid, doelen en behoeften. 

Hoewel een coach je kan ondersteunen en begeleiden, het uiteindelijk aan jou is om de veranderingen aan te brengen die nodig zijn om je hart te openen en een meer vervullend en betekenisvol leven te leiden.         Over de schrijver
Reactie plaatsen