19 mei 2023 
12 min. leestijd

Hoe leef ik een gelukkig leven. Bewezen tips voor een gelukkig leven.

Hoe leef ik een gelukkig leven.  Bewezen tips voor een gelukkig leven.

Wat is een geukkig leven en waarom is dat belangrijk?

Geluk is een subjectieve ervaring die voor verschillende mensen verschillende dingen betekent. Hoewel er geen universele definitie van geluk is, zijn er bepaalde factoren die bijdragen aan ons algehele gevoel van welzijn. De hiërarchie van behoeften van Maslow biedt een kader om deze factoren te begrijpen, te beginnen bij basisbehoeften voor overleving en vervolgens naar meer complexe verlangens. Echter, wat geluk brengt voor de ene persoon, kan het voor een ander niet doen, aangezien het afhankelijk is van individuele waarden en overtuigingen.


Ondanks de relatieve aard van geluk zijn er toch dingen die de kans op het ervaren ervan kunnen vergroten.  Simpele tips die wetenschappelijk bewezen zijn. In deze blog zullen we enkele van deze dingen verkennen en tips geven over hoe je een gelukkiger leven kunt leiden. Maar voordat we in die specifieke details duiken, is het belangrijk om te overwegen waarom geluk ertoe doet en of het de moeite waard is om ernaar te streven. Zoals Denis Waitley zei: "Geluk is de spirituele ervaring van het leven, elk moment met liefde, gratie en dankbaarheid".

Waarom geluk belangrijk is

Het is een beetje een vreemde vraag, maar toch een geldige;  Wat betekent een gelukkig leven?

Ik geloof dat Aristoteles dit het beste heeft verwoord toen hij zei dat "geluk de betekenis en het doel van het leven is, het hele doel en einde van het menselijk bestaan."

Een onderzoek uit 2008 gepubliceerd in het British Medical Journal toont aan dat geluk besmettelijk is. Het artikel concludeert dat "het geluk van mensen afhangt van het geluk van anderen waarmee ze verbonden zijn. Dit rechtvaardigt het zien van geluk, zoals gezondheid, als een collectief fenomeen."  Jouw geluk is dus slechts een radertje in het totale geluk van de wereld. Ondanks wat je misschien is verteld, is het zoeken naar geluk geen egoïstisch gedrag. Het is een verantwoordelijkheid die je hebt en je bent een actieve deelnemer in het geluk van de wereld.

Geluk is ook een motivator. We weten dat gelukkige mensen meer kans hebben om te slagen. Succes zal inderdaad voldoening brengen, maar onderzoek heeft aangetoond dat het omgekeerde ook waar is - mensen die een gelukkig leven leiden, hebben meer kans op succes. Geluk is dus geen einddoel; het is een essentiële manier van leven die leidt tot succes, prestaties en vervulling.

Het is dus een kritieke stap om een paar dingen te ontdekken die je kunt doen of laten om een geluksgevoel te ervaren. Bovendien zijn gelukkigere mensen optimistischer, zelfverzekerder en leiden ze een meer vervuld leven. Ze zijn veerkrachtiger en kunnen zich in het geval van tegenslag herstellen.

Mensen die zich gelukkig voelen, zijn meer geneigd om aan hun zelfgroei en persoonlijke ontwikkeling te werken, te sporten en gezond te eten vanwege hun superieure zelfdiscipline en verlangen naar verbetering. Jim Rohn verwoorde het zo; "Geluk is niet iets wat je uitstelt voor de toekomst; het is iets wat je voor het heden ontwerpt."Geheimen voor een gelukkiger leven

Laten we nu naar de kern van de zaak gaan. Hier zijn verschillende ideeën die je vandaag kunt toepassen om het geluk in je leven te vergroten. Idealiter was je hiermee begonnen tijdens je adolescentie. Als je dat niet hebt gedaan, kun je nu beginnen.

1. Maak een plan voor jouw geluk

Zoals ik hierboven al zei, is geluk jouw verantwoordelijkheid. Dat betekent dat je een plan moet maken om het te bereiken. Helderheid maakt je gelukkig. Om dit te doen, moet je een eenvoudig pad volgen dat er als volgt uitziet:

  1. Begrijp wie je bent en waar je staat
  2. Creëer een visie voor wat je graag wilt.
  3. Voer het plan uit

2. Werk aan het nastreven van gezonde relaties

Je leeft je leven niet in een vacuüm. Omdat we allemaal in de samenleving leven, wordt onze kracht versterkt en weerspiegeld door de kwaliteit van onze relaties. Wanneer je jezelf omringt met mensen waar je om geeft en actief aan die relaties werkt, creëer je een platform waarop jouw geluk kan bloeien.

Het minste wat je kunt doen, is de ongezonde en schadelijke relaties in jouw leven inventariseren en ze verwijderen. Snij ze uit je leven. Zolang ze er zijn, zullen ze blijven werken als een afvoer voor jouw geluk.

"Duizenden kaarsen kunnen worden aangestoken door een enkele kaars, en het leven van de kaars zal niet worden verkort. Geluk neemt nooit af door te delen." - Boeddha

3. Ontwikkel jezelf

Jouw groei is nooit compleet; je bent altijd een work in progress. Dat betekent dat je nooit moet stoppen met leren, groeien, verbeteren en streven om beter te worden. Je zult nooit perfect zijn - perfectie bestaat niet - noch zul je ooit een hoog niveau van Nirvana bereiken. Maar jouw bereidheid om te groeien en de bewuste acties om te groeien, zullen je de voorsprong geven die je nodig hebt om je gelukkig te voelen. Werk stap-voor-stap. Doe één ding tegelijk.

Als volwassenen moeten we nooit stoppen met het verbeteren van onze vaardigheden, het uitbreiden van onze sterke punten en het leren hoe we met onze zwakke punten kunnen omgaan. Het valt niet alleen binnen ons kader; het is onze plicht. We zijn het aan onszelf verplicht.

4. Beste praktijken voor een gelukkiger leven

Laten we nu overschakelen naar een set van praktijken die je kunt gebruiken om het geluk in je leven te vergroten. Dit zijn mindsetverschuivingen, en je kunt aan allemaal tegelijk werken of ze langzaam in de loop van de tijd implementeren.

"Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony." - Mahatma Gandhi

4.1 Denk positief

Elke situatie in je leven heeft een lichte en een donkere kant, een goede kant en een verkeerde kant. Alleen naar één van die kanten kijken verandert de situatie niet, maar je energie concentreren door die prismabril verandert wel je houding en hoe je de situatie waarneemt.

Door positief in het leven staan en je te concentreren op de mogelijkheid in elke situatie, relatie of activiteit, leer je hoe je negativiteit loslaat en ontwikkel je een superieure vaardigheid om creatieve oplossingen te vinden en niet vast te zitten aan problemen. Hoewel alleen positief denken het probleem niet oplost, geeft het je wel de rust en motivatie die je nodig hebt om een oplossing na te streven.

4.2 Vergeef en laat wrok los

Een wrok koesteren vergiftigt je hart en ziel en houdt je vast in een donkere plek. Ja, mensen hebben je onrecht aangedaan, soms opzettelijk. Daar kun je niets aan veranderen, behalve jezelf in de toekomst beschermen tegen vergelijkbare situaties en die mensen uit je leven verwijderen.

Maar vergeven en wrok loslaten betekent de macht wegnemen van die mensen en situaties en de controle terugnemen. Als je loslaat, win je vrijheid. Negatieve gevoelens verdwijnen. Zoek plekken in je leven waar je wrok koestert en laat die los. Vergeving maakt gelukkig. Vergeving is een belangrijke sleutel tot diep persoonlijk geluk.

4.3 Wees authentic

Als je je imago beheert en meerdere identiteiten hebt afhankelijk van met wie je omgaat, verlies je je gevoel van zelf. Als je liegt en doet alsof, misleid je anderen, maar nog belangrijker, je misleidt jezelf en binnenkort weet je niet meer wie je bent. Door eerlijk te zijn, de waarheid te vertellen, toe te geven wanneer je fout zit of wanneer je iets niet weet, en verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, inclusief je fouten, verhoog je je authenticiteit. Als je altijd en overal jezelf bent, laat je geluk natuurlijk binnenkomen, in plaats van het te beheren of te doen alsof je gelukkig bent.

"The key to being happy is knowing you can choose what to accept and what to let go." - Dodinsky.

4.4 Werk aan je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is geen geschenk dat in je DNA is gegraveerd. Het is ook niet iets dat je van anderen krijgt wanneer ze je op de rug kloppen. Zelfvertrouwen komt voort uit je kleine overwinningen en successen. Zelfvertrouwen is ook zorg voor jezelf.

Creëer platforms in je leven om je zelfvertrouwen te vergroten. Hier zijn enkele beste praktijken voor een gelukkiger leven:

  • Maak tijd vrij voor hobby's en activiteiten die je leuk vindt. Dit kan van alles zijn, van schilderen en schrijven tot wandelen en sporten. Door regelmatig tijd te besteden aan activiteiten die je gelukkig maken, vergroot je je zelfvertrouwen en verbetert je stemming.
  • Zorg voor voldoende slaap en rust. Een goede nachtrust is essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid. Door voldoende te slapen en tijd te nemen om te ontspannen en tot rust te komen, vermindert stress en verhoogt je algehele welzijn.
  • Werk aan het opbouwen van positieve relaties. Dit kan zijn met familie, vrienden of collega's. Door positieve relaties te hebben, voel je je meer verbonden en geliefd, en dat kan helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.
  • Stel realistische doelen en werk eraan om ze te bereiken. Door doelen te stellen en ze te bereiken, vergroot je je zelfvertrouwen en voel je je voldaan en trots op jezelf.
  • Zorg voor een gezonde levensstijl. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en voldoende hydratatie. Een gezonde levensstijl kan helpen om je lichaam en geest gezond te houden en je energie te verhogen.
  • Praat met een vertrouwde vriend of professional als je worstelt met emotionele problemen. Het is belangrijk om hulp te zoeken als je te maken hebt met moeilijke emoties, zoals angst, depressie of stress. Het praten met een professional kan je helpen om manieren te vinden om ermee om te gaan en je mentale gezondheid te verbeteren.

Door deze beste praktijken te integreren in je dagelijkse leven, kun je werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen en het bereiken van een gelukkiger leven.5. Stoppen met dingen doen die je geluk in de weg staan

Nu je begrijpt wat je kunt doen om meer geluk in je leven te krijgen, laten we ons richten op verschillende dingen die je moet stoppen om hetzelfde resultaat te behalen. Beide werken samen en het is het beste om ze tegelijkertijd toe te passen.

5.1 Op zoek zijn naar perfectie

Niets was, is of zal ooit perfect zijn. Als perfectionisme je tegenhoudt, moet je manieren vinden om het los te laten. Verander je mindset en leer hoe je meer gericht kunt zijn op actie in plaats van alles te perfectioneren. 80% is goed genoeg. Accepteer wat je niet kunt. Hoe meer je dingen kunt loslaten zonder perfectie, hoe meer je je eigen imperfectie accepteert en ermee leert leven. Geniet van de kleine dingen in het leven.

5.2 Proberen alles te controleren

De enige dingen die je kunt controleren, zijn je gedachten, woorden, houding, gedrag en acties. En al die concepten hebben een positieve relatie met elkaar. Buiten dat heb je geen controle over iets, inclusief de mensen in je leven en de omgeving. Wanneer je stopt met proberen te controleren wat niet van jou is om te controleren en je richt op wat je wel kunt controleren, neem je een enorme last van je schouders en laat je een gelukkiger leven ontstaan.

5.3 Iedereen proberen te plezieren

Hoewel anderen helpen en teruggeven een geweldige manier is om het geluk in je leven te vergroten, is proberen iedereen altijd te plezieren een zekere manier om je vreugde te ondermijnen. Wanneer je te goeder trouw handelt en trouw blijft aan je waarden, zullen mensen je meer respecteren dan wanneer je blindelings probeert hen te plezieren door onauthentiek te zijn of ja te zeggen tegen onrealistische verwachtingen. Help mensen op de juiste manier, maar leer nee te zeggen wanneer dat nodig is. Belangrijker nog, leer jezelf te zijn.

5.4 Zeggen recht te hebben op iets

We zijn allemaal geboren in dezelfde wereld en op een vergelijkbare manier. Niemand van ons verdient meer of minder van het leven, en het leven is ons niets verschuldigd. We bouwen onze toekomst op door hard werken en veerkracht. Wanneer je gelooft dat je ergens recht op hebt, verlies je de controle over precies datgene. In plaats daarvan, laat de entitlement los en focus op wat je kunt doen om je leven op te bouwen zoals jij het wilt. Dit zal je écht gelukkig maken. Het willen claimen zal altijd leiden tot frustratie en angst en uiteindelijk tot gebrek aan voldoening.

5.5 Jezelf vergelijken met anderen

Als je een recept wilt voor je somber voelen en ongelukki zijn moet je jezelf met anderen gaan vergelijken. Er is niemand anders in de wereld zoals jij en jij bent zoals niemand anders. Bovendien is jouw omgeving anders; de kansen die je hebt en de uitdagingen die je hebt aangenomen, zijn ook anders. Jezelf vergelijken met iemand anders heeft geen enkele zin en het kweekt alleen maar jaloezie in je leven.

De enige persoon met wie je zou moeten vergelijken, ben jijzelf. Vergelijk waar je vandaan komt met waar je nu bent en hoe ver je bent gekomen. Focus op je eigen vooruitgang en wees trots op wat je hebt bereikt. Wees dankbaar voor je eigen reis en wees niet bang om jezelf te zijn, want dat is wat jou uniek maakt. Stop met vergelijken en begin met waarderen wie je bent en wat je hebt bereikt. Dit zal je helpen om een gelukkiger leven te leiden.

6. Leef en behoud een gelukkiger leven

Betekent dit dat je alleen een gelukkiger leven zal leiden als je al deze dingen doet die hierboven zijn genoemd? Absoluut niet. Zoals ik aan het begin van het artikel zei, zijn deze ideeën ontworpen om de kans te vergroten dat je jezelf gelukkiger vindt. Sommige van deze ideeën zullen op jou van toepassing zijn, en sommige niet. Vanuit deze gedachten kun je andere dingen identificeren die exclusief van toepassing zijn op jouw leven en jouw situatie. Het draait allemaal om het idee dat geluk ertoe doet en dat je verantwoordelijkheid hebt om ernaar te streven.

Geluk is belangrijk voor jou en voor de wereld. Maar geluk is geen einddoel. Het is in plaats daarvan een reis. Het is een proces. Het zijn de kleine dingen die je elke dag doet om jezelf gelukkig te voelen en anderen te helpen gelukkig te zijn.

De strategieën die ik in dit artikel heb gepresenteerd, zullen je kansen op het leiden van een gelukkiger leven verbeteren, maar je moet wel het werk doen. Dus, wat is het eerste wat je vandaag gaat implementeren in jouw leven?

Over de schrijver
Adrian heeft duizenden deelnemers geholpen als corporate trainer, waarbij hij zich richtte op het verbeteren van klantrelaties en teamwork, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, het bevorderen van verkoopprestaties en andere essentiële professionele vaardigheden.
Echter, nadat zijn partner werd gediagnosticeerd met een levensbedreigende ziekte, kreeg Adrian een grotere interesse in de rol van mentale en spirituele gezondheid bij het algehele welzijn. Hij realiseerde zich dat we allemaal energetische wezens zijn die diep verlangen naar zelfontdekking en het verkennen van de praktische aspecten van spiritualiteit.
Dit inzicht inspireerde Adrian om InnerWisdom op te richten, een bedrijf dat zich richt op het bevorderen van de mentale en spirituele gezondheid van mensen. InnerWisdom biedt persoonlijke coaching, transformerende workshops en gerichte trainingsprogramma's om individuen te helpen een dieper begrip van zichzelf te krijgen en hun persoonlijke ontwikkeling te bevorderen.
Onze missie is om mensen te begeleiden op een reis van zelfontdekking en hen te helpen hun innerlijke wijsheid aan te boren om alle aspecten van hun leven te verbeteren, inclusief werk, relaties en persoonlijke groei. Bij InnerWisdom zijn we toegewijd aan het inspireren en ondersteunen van onze klanten terwijl ze streven naar een gezonder en meer vervullend leven.
Reactie plaatsen