Waarheid is altijd eenvoudig

Waarheid is altijd eenvoudig en brengt je in het nu

Ervaring van Marianne – Conflict op de tennisbaan

Wekelijks tennis ik met een groepje mensen en er is ook altijd een jonger meisje bij. Tijdens het tennissen zag ik vaak dat ze zich wat onzeker voelde en dat ze door haar onzekerheid de wedstrijdjes meestal verloor. Ik had wel met haar te doen, omdat ik zag dat ze onzeker was, dus ik probeerde haar wat zelfvertrouwen te geven.

Op een dag zou ik een wedstrijdje tegen haar spelen. Ze begon ineens erg goed te tennissen en won een aantal punten. Ik wilde haar helpen door haar complimenten te geven. Gaandeweg de wedstrijd won ze steeds meer punten. Ze stond ineens heel zeker op de baan. Ik merkte dat ik me ongemakkelijk begon te voelen, omdat ik ten overstaan van mijn team aan het verliezen was van de speelster die normaliter niet zo goed speelt. Ik merkte dat ik haar hardop nog steeds aan het complimenteren was en positief deed, maar dat ik me van binnen wat vernederd voelde. Dus de waarheid in mijzelf bleek dat ik me wat schaamde naar mijn teamgenoten toe en mijn ego zich wat verslagen voelde.
Ineens besefte ik dat het goed zou zijn deze waarheid in mezelf onder ogen te zien, in plaats van hem weg te praten zoals ik hardop naar de anderen toe deed: “Ze speelde super goed vandaag! Echt heel goed gedaan”, zei ik. Maar van binnen voelde ik gêne. Mijn ego voelde zich geprikt.

Het voelde zo onprettig in mijzelf dat ik besloot, dat ik het beste nu de waarheid in mezelf kon gaan voelen. Het voelde eerst niet prettig, die ego-pijn te voelen, maar juist door het toe te staan, kwam er ook een gevoel van vrede over me heen. Ik voelde ik me weer authentiek worden en in contact met mezelf komen.

Soms zeggen of doen we in de externe wereld dingen om het sociaal gezien ‘goed’ te doen. In dit geval wilde ik heel aardig en compassievol zijn, maar van binnen voelde ik me op dat moment niet compassievol. Er ontstaat dan een innerlijk conflict, een onrust. Het enige wat dan nodig is, is dat je dat aan jezelf erkent hoe het zit. En dat is eenvoudiger dan het conflict (onbewust) in je te laten voortgaan!

Het zien ervan is vaak al voldoende, dat er andere gevoelens binnenin je zijn dan je zou willen. Dat zijn vaak de lastige gevoelens, zoals jaloezie, angst, kwetsing, inferioriteit, boosheid. Je kunt die gevoelens niet tegenhouden. Je kunt ze alleen zien voor wat ze zijn. En als je het ziet, kan je het pas gaan accepteren (of zien dat je ze niet kunt accepteren, dat geeft ook al vrijheid.)

Je kan de jaloezie of boosheid niet veranderen, maar door het te zien en te accepteren zakt het vaak wel. In elk geval verdwijnt het conflict ermee, je weerstand lost op en daardoor komt er vrede in jezelf. Vrede, rust en helderheid. Je bent dan veel meer in contact met je zelf en minder in je mind. Daardoor voel je je gelukkiger en heb je meer positieve focus. Je bent helemaal in het nu. 

We geven een dag Training, waar je o.a. leert om meer in deze staat van vrijheid te zijn. Kijk op de site www.innerwisdom.nl en doe mee met kortingscode KADO (t.w.v. €25,- korting!)