6 manieren om je innerlijke wijsheid te ontwikkelen

Wat is innerlijke wijsheid en hoe ontwikkel je het?

Wat is innerlijke wijsheid?

Innerlijke wijsheid verwijst naar de kennis en inzichten die we hebben binnenin onszelf, die ons kunnen helpen bij het maken van belangrijke beslissingen en het navigeren door het leven. Het is als een innerlijke gids die ons helpt onze weg te vinden, zelfs wanneer de weg voor ons niet duidelijk is.

Hoe kunnen we onze innerlijke wijsheid vinden?

Een manier om dit te doen is door te luisteren naar onze intuïtie. Onze intuïtie is het gevoel dat we hebben wanneer we iets weten zonder dat we het rationeel kunnen verklaren. Het is ons innerlijke weten dat ons vertelt wat goed voor ons is en wat niet.

Een andere manier om onze innerlijke wijsheid te vinden is door te mediteren of stil te zijn en onze gedachten te observeren. Dit kan ons helpen om ons bewust te worden van onze innerlijke stem en ons te verbinden met onze intuïtieve kennis en inzichten.

Wanneer we onze innerlijke wijsheid vinden en gebruiken, kunnen we ons leven transformeren. We kunnen betere beslissingen nemen, meer zelfvertrouwen hebben en ons meer verbonden voelen met onszelf en anderen.

Hoe gebruik je je innerlijke wijsheid in je dagelijks leven?

Een manier om dit te doen is door te luisteren naar ons lichaam. Ons lichaam geeft ons vaak signalen over wat goed voor ons is en wat niet. Als we bijvoorbeeld gestrest zijn, kan ons lichaam ons vertellen dat we wat rust nodig hebben. Als we honger hebben, kan ons lichaam ons vertellen dat we iets gezonds moeten eten.

Een andere manier om onze innerlijke wijsheid te gebruiken is door ons te concentreren op het hier en nu. Door onze aandacht te richten op het huidige moment en onze zintuigen te gebruiken om ons bewust te zijn van onze omgeving, kunnen we ons meer verbonden voelen met onszelf en ons leven.

Dus, hoe kunnen we onze innerlijke wijsheid verder ontwikkelen? Een manier is door te blijven leren en groeien. Door nieuwe ervaringen op te doen en ons bewustzijn te vergroten, kunnen we onze innerlijke wijsheid vergroten en ons vermogen om betere beslissingen te nemen en ons leven te transformeren, versterken.
Hoe ontwikkel je Innerlijke WIJSHEID?

1. Meditatie

Een krachtige tool om je te helpen bij het ontwikkelen van innerlijke wijsheid is meditatie. Meditatie is een eeuwenoude praktijk die helpt om je geest te kalmeren, je bewustzijn te vergroten en een diepere verbinding te maken met je innerlijke zelf.

Maar wat doe je eigenlijk als je mediteert? In essentie gaat meditatie over het observeren van je gedachten zonder eraan vast te houden of erdoor meegesleept te worden. Het is een moment van bewuste aanwezigheid, waarin je jezelf toestaat om te zijn zonder oordeel of afleiding.

Een veelvoorkomende meditatieoefening is de concentratiemeditatie. Hierbij richt je je aandacht op één object, zoals je ademhaling, een kaarsvlam of een herhaaldelijk mantra. Telkens wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je je aandacht rustig terug naar het object van focus.

Een andere meditatiemethode is de mindfulnessmeditatie. Dit gaat over het bewust worden van je huidige ervaring, zonder oordeel. Je observeert je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zonder erin meegezogen te worden. Dit helpt je om meer in het moment te leven en je bewustzijn te vergroten.

Daarnaast heb je de liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, waarbij je jezelf en anderen liefde en compassie stuurt. Je visualiseert positieve wensen en intenties en herhaalt liefdevolle affirmaties, zoals "Moge ik gelukkig zijn, moge ik gezond zijn, moge ik veilig zijn".

Er zijn nog talloze andere meditatietechnieken, zoals transcendente meditatie, Vipassana- meditatie,  geleide visualisaties, loopmeditatie en meer. Het belangrijkste is dat je een methode kiest die bij jou past en die je comfortabel vindt.

Meditatie biedt vele voordelen, waaronder stressvermindering, verbeterde concentratie, emotionele balans en verhoogd zelfbewustzijn. Het stelt je in staat om los te komen van de drukte van het dagelijks leven en een diepere verbinding te maken met je innerlijke wijsheid.

Probeer verschillende meditatiemethoden uit en kies degene die het beste bij jou past. Neem de tijd om te oefenen en wees geduldig met jezelf.

2. Mindfulness

Mindfulness is een praktijk die gericht is op het bewust aanwezig zijn in het huidige moment, zonder oordeel. Het gaat om het cultiveren van een staat van open en niet-reactieve aandacht voor onze ervaringen, inclusief onze gedachten, emoties en fysieke sensaties.

De oorsprong van mindfulness gaat terug tot de oude Boeddhistische tradities, met name de beoefening van Vipassana-meditatie. Deze meditatietechniek werd onderwezen door Gautama Boeddha, meer dan 2500 jaar geleden in India. Het doel was om diep inzicht te ontwikkelen in de aard van het lijden en de weg naar bevrijding.

In de moderne tijd heeft mindfulness zich ontwikkeld tot een populaire benadering van mentale en emotionele welzijnstraining. Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculair bioloog, wordt vaak gecrediteerd als een belangrijke pionier in het introduceren van mindfulness in de westerse context. In 1979 richtte hij de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) op, een gestructureerd programma dat mindfulnessmeditatie integreert met yogaoefeningen en groepsdiscussies.

Hoe leer je mindfulness? Er zijn verschillende manieren om mindfulness te leren, afhankelijk van je voorkeur en beschikbare middelen.

 In essentie leer je om bewust aandacht te schenken aan het huidige moment, zonder te oordelen. Je leert om je bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties, zonder erin meegezogen te worden of je eraan vast te klampen. Tijdens onze coachingssessie besteden wij altijd aandacht aan het ontwikkelen van mindfull aanwezig zijn.

Door regelmatige beoefening van mindfulness ontwikkel je een groter bewustzijn van je automatische reactiepatronen en word je beter in staat om bewuste keuzes te maken in plaats van reactief te handelen. Je ontwikkelt de vaardigheid om met meer acceptatie en compassie naar jezelf en anderen te kijken, waardoor je je emotionele veerkracht vergroot.

Daarnaast kan mindfulness helpen om stress te verminderen, de concentratie te verbeteren, emotionele balans te bevorderen en relaties te versterken. Het stelt je in staat om meer te genieten van het huidige moment en bewuster te leven.

Kortom, mindfulness is een ontwikkeling en eigenlijk noodzakelijk als je meer contact wil hebben met je innerlijke wijsheid.

3. Dagboek bijhouden

Het bijhouden van een dagboek kan een krachtige tool zijn om je innerlijke wijsheid te ontwikkelen en je persoonlijke groei te bevorderen. Het biedt een veilige ruimte om je gedachten, gevoelens, ervaringen en inzichten te verkennen en vast te leggen. Hier zijn enkele voordelen van het bijhouden van een dagboek:

 • Zelfreflectie: Een dagboek stelt je in staat om regelmatig de tijd te nemen voor zelfreflectie. Door je gedachten en gevoelens op te schrijven, krijg je inzicht in jezelf, je patronen en je reacties op verschillende situaties. Dit helpt je om bewustzijn te vergroten en beter in contact te komen met je innerlijke wijsheid.
 • Emotionele verwerking: Het bijhouden van een dagboek kan dienen als een emotionele uitlaatklep. Je kunt je gevoelens en emoties vrijelijk uiten en verkennen, zonder oordeel. Dit helpt je om emoties te verwerken, stress te verminderen en innerlijke rust te bevorderen.
 • Probleemoplossing: Een dagboek kan een ruimte bieden om problemen en uitdagingen in je leven te bespreken. Door ze op te schrijven, kun je afstand nemen en objectiever naar de situatie kijken. Dit kan leiden tot nieuwe perspectieven en inzichten, waardoor je beter in staat bent om oplossingen te vinden.
 • Groei en zelfontwikkeling: Het bijhouden van een dagboek helpt je om je persoonlijke groei en zelfontwikkeling te bevorderen. Je kunt doelen stellen, reflecteren op je vooruitgang en nieuwe inzichten vastleggen. Het kan ook dienen als een plek om positieve affirmaties en dankbaarheid te uiten, waardoor je een positieve mindset cultiveert.

Als het gaat om de methoden en benaderingen van dagboekschrijven, zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om uitgebreide dagboekverhalen te schrijven, waarin ze hun ervaringen, gedachten en gevoelens in detail beschrijven. Anderen geven de voorkeur aan beknopte notities of steekwoorden om belangrijke gedachten en inzichten vast te leggen.

Je kunt ook specifieke dagboektechnieken gebruiken, zoals de "ochtendpagina's" uit het boek "The Artist's Way" van Julia Cameron. Dit houdt in dat je 's ochtends direct na het ontwaken drie pagina's lang met de hand schrijft, zonder je gedachten te censureren. Dit kan dienen als een vorm van braindumping en het bevorderen van creatieve expressie.

Het belangrijkste is om een dagboekmethode te kiezen die voor jou werkt en die je regelmatig kunt volhouden. Experimenteer met verschillende benaderingen en ontdek wat het beste bij jouw behoeften past.

Het bijhouden van een dagboek kan een waardevolle gewoonte zijn om je innerlijke wijsheid te cultiveren. Het biedt een ruimte voor zelfreflectie,

4 Stilte opzoeken

Stilte opzoeken is een effectieve manier om je innerlijke wijsheid te vergroten. Het biedt een gelegenheid om je geest tot rust te brengen, de drukte van het dagelijks leven los te laten en dieper contact te maken met jezelf. Hier zijn enkele manieren waarop je stilte kunt opzoeken en gebruiken om je innerlijke wijsheid te vergroten:

 1. Meditatie: Meditatie is een krachtige methode om stilte op te zoeken. Door regelmatig te mediteren, creëer je ruimte voor innerlijke stilte en observatie. Je kunt beginnen met korte meditatiesessies, waarbij je je concentreert op je ademhaling, een mantra herhaalt of gewoon je gedachten laat komen en gaan zonder eraan vast te houden. Na verloop van tijd kun je de duur van je meditatiesessies geleidelijk verlengen.
 2. Natuurwandelingen: De natuur biedt een prachtige omgeving om stilte op te zoeken. Maak tijd vrij voor wandelingen in de natuur, waarbij je bewust je zintuigen opent en je verbindt met de omgeving. Laat je gedachten tot rust komen terwijl je luistert naar de geluiden van de natuur, de geur van de bloemen opsnuift en de schoonheid van het landschap absorbeert. Dit creëert een gevoel van vrede en brengt je in contact met je innerlijke wijsheid.
 3. Digitale detox: We leven in een wereld vol afleidingen, vooral via onze digitale apparaten. Door bewust te kiezen voor een digitale detox, kun je de constante stroom van prikkels verminderen en stilte opzoeken. Schakel je telefoon, tablet of computer uit en geef jezelf de ruimte om los te koppelen van technologie. Gebruik deze tijd om te reflecteren, te lezen, te schrijven of gewoon te zijn in stilte.
 4. Stiltemomenten: Integreer bewust stiltemomenten in je dagelijkse routine. Dit kunnen korte pauzes zijn gedurende de dag waarin je jezelf toestaat om even helemaal niets te doen en gewoon te zijn. Het kan ook betekenen dat je een rustige hoek creëert in je huis waar je kunt zitten en je gedachten kunt laten stromen. Gebruik deze momenten om je bewustzijn te vergroten, jezelf af te stemmen op je innerlijke wijsheid en inzichten te ontvangen.

Stilte opzoeken is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door regelmatige beoefening. Begin met kleine stappen en geef jezelf de tijd en ruimte om te wennen aan de stilte. Wees geduldig en mild voor jezelf, want het kan even duren voordat je comfortabel wordt in de stilte.

Het opzoeken van stilte helpt je om de constante mentale ruis te verminderen, je gedachten te kalmeren en dieper contact te maken met je innerlijke wijsheid. Het opent de deur naar nieuwe inzichten, helderheid en een dieper begrip van jezelf en de wereld om je heen.

5. Luisteren naar je intuïtie

Luisteren naar je intuïtie is het vermogen om te vertrouwen op je innerlijke stem, je innerlijke wijsheid, zonder volledig afhankelijk te zijn van rationele analyse of externe bevestiging. Het is een diep innerlijk weten dat je begeleidt bij het nemen van beslissingen, het navigeren door uitdagingen en het vinden van de juiste richting in je leven. Hier is een uitgebreide uitleg over het luisteren naar je intuïtie, inclusief voorbeelden van persoonlijke situaties:


Wat is intuïtie?

Intuïtie is een vorm van innerlijk weten die niet gebaseerd is op logica of bewuste redenering. Het komt voort uit een dieper niveau van bewustzijn en kan worden gezien als een samensmelting van je ervaringen, emoties, waarden en onderbewuste kennis. Het manifesteert zich als een innerlijke stem, een gevoel, een beeld, een plotselinge ingeving of een sterk gevoel van richting.

Voorbeelden van het luisteren naar je intuïtie:

 • Stel je voor dat je een belangrijke beslissing moet nemen, zoals het kiezen van een carrièrepad. Je hebt verschillende opties die allemaal redelijk lijken, maar je voelt een sterk innerlijk trekken naar een bepaalde keuze. Hoewel je misschien niet alle logische redenen kunt uitleggen, vertrouw je op je intuïtie en kies je voor de richting die resoneert met je innerlijke gevoel.
 • Je bent betrokken bij een project en je voelt dat er iets niet helemaal klopt. Je intuïtie geeft je een gevoel van ongemak en een innerlijk waarschuwingssignaal dat er iets over het hoofd wordt gezien. Je negeert deze intuïtieve waarschuwing en gaat door met het project, maar later kom je erachter dat er inderdaad belangrijke aspecten zijn over het hoofd gezien.
 • Je ontmoet iemand voor het eerst en hoewel alles aan de buitenkant goed lijkt, voel je een onbestemd gevoel in je buik. Je intuïtie geeft je een gevoel van wantrouwen, ook al kun je geen concrete redenen aanwijzen. Je besluit voorzichtig te zijn en afstand te houden. Later ontdek je dat je intuïtie je heeft behoed voor een potentieel schadelijke relatie of situatie.
 • Het ontwikkelen van intuïtie: Het luisteren naar je intuïtie is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen en verfijnen. Hier zijn enkele manieren om je intuïtie te versterken:
 • Stilte en reflectie: Maak regelmatig tijd vrij voor stilte, meditatie en zelfreflectie. Dit helpt je om de ruis van externe invloeden te verminderen en contact te maken met je innerlijke stem.
 • Vertrouwen op je lichaamssignalen: Let op fysieke gewaarwordingen, zoals vlinders in je buik, een beklemmend gevoel.
 • Journaling: Schrijf regelmatig in een dagboek om je gedachten, gevoelens en intuïtieve indrukken vast te leggen. Dit proces helpt je om bewuster te worden van je intuïtieve signalen en patronen te herkennen.
 • Luister naar je lichaam: Let op de fysieke sensaties in je lichaam wanneer je bepaalde keuzes overweegt. Voel je spanning of ontspanning? Voel je je licht of zwaar? Je lichaam geeft vaak subtiele aanwijzingen over wat goed voor je is.
 • Oefen geduld: Geef jezelf de tijd en ruimte om je intuïtieve antwoorden naar boven te laten komen. Dit betekent niet altijd direct een beslissing nemen, maar geduldig wachten tot je een dieper weten voelt.
 • Experimenteer met kleine beslissingen: Begin met het oefenen van het luisteren naar je intuïtie in alledaagse situaties. Welk gerecht wil je bestellen in een restaurant? Welke route neem je naar je werk? Door bewust te kiezen op basis van je intuïtie, kun je vertrouwen opbouwen in je innerlijke stem.
 • Vertrouw op synchroniciteit: Let op synchroniciteiten of betekenisvolle toevalligheden in je leven. Dit kunnen herhalende patronen, symbolen of ontmoetingen zijn die een boodschap of richting vertegenwoordigen. Leer de taal van synchroniciteit te herkennen en erop te vertrouwen.
 • Wees open voor intuïtieve inzichten: Sta open voor het ontvangen van intuïtieve inzichten op onverwachte momenten. Dit kan gebeuren tijdens meditatie, dromen, wandelingen in de natuur of gewoon tijdens dagelijkse bezigheden. Zorg ervoor dat je ruimte creëert in je leven om deze inzichten te ontvangen.

Het ontwikkelen van een sterke intuïtie vereist oefening, geduld en vertrouwen. Door bewust te luisteren naar je innerlijke stem en erop te vertrouwen, kun je je intuïtie versterken en laten leiden bij het nemen van beslissingen en het creëren van een leven dat in overeenstemming is met je diepste waarheid.


6. Yoga

Yoga is een oude praktijk die fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie combineert om balans, flexibiliteit, kracht en innerlijke rust te bevorderen. Het beoefenen van yoga kan een waardevol instrument zijn om je innerlijke wijsheid te vergroten. Hier zijn enkele manieren waarop yoga kan helpen bij het vergroten van je innerlijke wijsheid:

 • Lichaamsbewustzijn: Yoga moedigt lichaamsbewustzijn aan door middel van de verschillende houdingen (asana's). Door met aandacht en intentie in de houdingen te bewegen, leer je je lichaam beter kennen, inclusief je sterke punten, beperkingen en spanningen. Dit bewustzijn van je fysieke lichaam is een belangrijk aspect van innerlijke wijsheid.
 • Verbinding tussen lichaam en geest: Yoga helpt bij het creëren van een verbinding tussen lichaam en geest. Terwijl je je concentreert op je ademhaling en bewegingen, word je uitgenodigd om in het huidige moment aanwezig te zijn. Deze bewuste verbinding tussen lichaam en geest stelt je in staat om dieper in jezelf te duiken en toegang te krijgen tot je innerlijke wijsheid.
 • Stressvermindering: Yoga is een effectieve manier om stress te verminderen. Het beoefenen van yoga helpt je om te ontspannen, je geest te kalmeren en je stressrespons te verzachten. Wanneer je geest rustiger is, kun je gemakkelijker toegang krijgen tot je intuïtie en innerlijke wijsheid.
 • Meditatie en mindfulness: Yoga omvat meditatie- en mindfulnessoefeningen, die essentiële hulpmiddelen zijn om je innerlijke wijsheid te vergroten. Deze praktijken helpen je om je geest te kalmeren, je gedachten te observeren en diepere inzichten te verkrijgen. Door regelmatig te mediteren en mindfulness te beoefenen, ontwikkel je een meer heldere geest en een groter bewustzijn.
 • Zelfreflectie: Yoga biedt de ruimte voor zelfreflectie. Terwijl je in de verschillende houdingen bent, kun je merken welke gedachten, emoties of patronen er naar boven komen. Dit biedt een gelegenheid om dieper in jezelf te kijken, oude overtuigingen te onderzoeken en beperkende patronen los te laten. Door zelfreflectie ontstaat er ruimte voor innerlijke groei en wijsheid.
 • Levensfilosofie: Yoga omvat ook een levensfilosofie die gebaseerd is op principes zoals ahimsa (niet-geweld), satya (waarachtigheid), asteya (niet-stelen) en aparigraha (niet-hebzuchtigheid). Deze ethische richtlijnen moedigen je aan om bewustere keuzes te maken en je innerlijke waarden in je dagelijks leven te integreren. Door het beoefenen van deze principes kun je je verbinding met je innerlijke wijsheid verdiepen.
 • Loslaten van identificatie: Yoga helpt je om los te komen van identificatie met je gedachten, emoties en ego. Door de beoefening van yoga ontwikkel je een observerende houding ten opzichte van je innerlijke ervaringen. Dit stelt je in staat om jezelf los te maken van beperkende overtuigingen, conditioneringen en het gevoel van afgescheidenheid. Hierdoor kun je jezelf openstellen voor een diepere verbinding met je innerlijke wijsheid.
 • Vergroten van innerlijke stilte: Door de combinatie van lichaamsbeweging, ademhaling en meditatie helpt yoga je om innerlijke stilte te cultiveren. In die momenten van stilte en kalmte kun je je intuïtie beter horen en ontvangen. Het is in deze ruimte van innerlijke stilte dat je innerlijke wijsheid naar voren kan komen en je begeleiding kunt vinden voor je levenspad.
 • Bewustzijn van energetische stromen: Yoga maakt gebruik van de bewustwording en sturing van energie binnen het lichaam. Door de beoefening van pranayama (ademhalingsoefeningen) en het werken met energiecentra in het lichaam, zoals de chakra's, kun je je bewustzijn vergroten van de subtiele energetische stromen in jezelf. Dit opent de deur naar een dieper begrip van je eigen energie en hoe deze in relatie staat tot je innerlijke wijsheid.
 • Cultiveren van zelfliefde en compassie: Yoga nodigt uit tot zelfzorg, zelfliefde en compassie. Door de beoefening van yoga ontwikkel je een vriendelijke en liefdevolle houding ten opzichte van jezelf. Dit creëert een veilige en ondersteunende omgeving waarin je je innerlijke wijsheid kunt verkennen en omarmen. Zelfliefde en compassie vormen een solide basis voor het vergroten van je innerlijke wijsheid.

  Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je een diepere verbinding met jezelf creëren, je bewustzijn vergroten en toegang krijgen tot je innerlijke wijsheid. Het is een holistische benadering die het fysieke, mentale, emotionele en spirituele aspect van jezelf integreert. Met yoga als een instrument kun je groeien, evolueren en jezelf ontdekken op een dieper niveau, waardoor je je innerlijke wijsheid kunt vergroten en een vervullend leven kunt leiden.


Heb jij behoefte om je innerlijke wijsheid te ontwikkelen? Voor meer informatie: stuur een mail naar [email protected]
Wij kunnen je op de hoogte brengen van de mogelijkheden en samen onderzoeken we de mogelijkheden die bij jouw passen.
Over de schrijver
Marianne heeft een indrukwekkende loopbaan als coach, voornamelijk in het bedrijfsleven, van ruim 20 jaar. Toen zij begon was de rol van een coach nog niet algemeen bekend. Zij heeft duizenden cliënten geholpen bij diverse levensuitdagingen.Marianne Bartels. Haar passie voor trainen, coachen en haar nieuwsgierigheid tot het leren van nieuwe dingen heeft haar gemotiveerd om voortdurend nieuwe vaardigheden en methodieken toe te passen.Er is altijd wel een opleiding of studie die zij volgt om zich verder te ontwikkelen. (Hbo maatschappelijk werk, toegepaste psychologie, counseling, familieopstellingen, spiritueel therapeut, reiki, magnetiseren, gevorderd yoga docente etc. )Spiritualiteit is altijd belangrijk voor haar geweest, alles is voor haar energie. De vanzelfsprekendheid waarin de natuur los laat en weer opnieuw tot bloei komt is voor haar een signaal dat wij als mens teveel weg zijn van onze oorspronkelijke natuur. Het hervinden van onze natuurlijke flow is dan ook haar kern van haar visie op coaching.Het oprichten van InnerWisdom, was al een lang gekoesterde wens die nu samen met collega Adrian tot uiting is gekomen. Zij heeft in haar jonge jaren een besluit in zichzelf genomen om zichzelf zoveel mogelijk vrij te maken van overtuigien en aannames en zodoende het echte zelf weer te mogen voelen. Zij heeft dit als een intensieve maar ook mooie weg ervaren, en het heeft haar veel gebracht.Met de school For Inner WISDOM, hoopt zij veel kennis in de wereld te zetten die zoveel mogelijk mensen helpt om een goede staat van zijn te krijgen en te houden. NIet alleen door eigen kennis maar ook anderen te supporten hun kennis via de School For Inner Wisdom te delen met mensen die daar interesse in hebben. Mensen die net als zij, het leven als een reis zien, een reis van "zelf"ontdekking naar InnerWisdom.
Reactie plaatsen